Follow this blog with bloglovin

Follow Changemaker Volda

søndag 15. juli 2012

Norge må kjempe for en sterk våpenhandelsavtale!




Verden flyter over av våpen og det daglige nyhetsbildet domineres av krig og væpnede konflikter. Hver dag kommer det nye og ofte verre rapporteringer fra den ekstreme volden i Syria, og stadig dukker det opp nyheter om massakrer og grove eksempler på væpnet vold. Undertrykkende statsmakter uten respekt for befolkningens sikkerhet og livsgrunnlag er dessverre heller ikke fraværende i dagens verden.

Historien er full av eksempler på ekstreme tilfeller av væpnet voldsbruk, men mangler effektive tiltak for å hindre konflikters tilgang på våpen. Den internasjonale handelen av våpen er i dag en av de minst regulerte sektorer i internasjonal handel. Over 2000 mennesker mister livet hver dag som en følge av væpnet vold – et effektivt tiltak er nødvendig. Tiltaket heter Arms Trade Treaty (ATT), og kan bli en realitet innen utgangen av denne måneden.

Mandag 2. juli startet en 25 dager lang forhandling som fredsbevegelser verden over har ventet lenge på. Frem til 27. juli er alle FNs medlemsland invitert til New York for å fremforhandle verdens første internasjonale juridisk bindende avtaleverk for handel av konvensjonelle våpen – våpen som ikke er av kjemisk, biologisk eller kjernefysisk karakter. ATT vil forby uansvarlig våpenhandel, og skal inneholde regler for når eksport av våpen, ammunisjon og annet krigsmateriell ikke skal tillates. Fredsbevegelser både i Norge og ellers i verden håper og jobber for at avtalen skal ivareta menneskerettigheter og internasjonal humanitær rett. Håpet er at avtalen skal spare liv.

Det har siden starten av ATT-prosessen i FN vært store uenigheter statene imellom. Uenighetene dreier seg om alt fra formålet med avtalen til hvilke kriterier som skal legges til rette for eksport av våpen og hvilke våpen og overførsler som skal reguleres. Norge på sin side har vært en av de mer progressive statene under de siste forberedende konferansene og har i sine uttalelser i FN gitt uttrykk for at de ønsker en sterk og omfattende avtale bygd på beskyttelse av menneskerettigheter.

Når Changemaker og den norske fredsbevegelsen har møtt Utenriksdepartementet om ATT blir det gitt inntrykk om at dette er et satsningsområde og et type avtaleverk norske myndigheter virkelig ønsker gjeldende i fremtiden.
En stor hindring for at forhandlingene ikke ender opp som norsk fredsbevegelse og tilsynelatende norske myndigheter gjerne vil, er at en rekke sterke og innflytelsesrike stater gjerne skulle sett at denne avtalen absolutt ikke realiseres, eller i det minste blir så vannet ut at avtaleverket lett kan omgås og faktisk heller føre til en legitimering av uansvarlig våpenhandel. Av den grunn vil det fra denne siden legges stor kraft på at tilhengere av ATT drar skuffet hjem fra New York. Om den norske delegasjonen skal ha den minste mulighet til å vinne frem med sin posisjon er det derfor nødvendig at det satses hardt.

På en markering utenfor utenriksdepartementet på onsdag i forrige uke overrakte Changemaker og en rekke andre norske organisasjoner 250.000 underskrifter fra hele verden som krever at regjeringer verden over må få på plass en sterk og omfattende Arms Trade Treaty. Vilje og prioritering fra stater som ønsker en sterk og robust avtale er nødvendig og totalt avgjørende for en godt utfall av forhandlingene – et utfall til fordel for de 740.000 årlige dødsofrene av væpnet vold.

For at de som vil minst ikke skal få bestemme mest ønsker Changemaker at utenriksminister Jonas Gahr Støre virkelig kjemper for og holder på sine krav hele forhandlingen gjennom.

Norge og Støre har sagt at de vil, men de må vise det også!  


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar